Модърн или Контемпорари танци?

Какво точно стои зад думите „Контемпорари“ (Contemporary) и „Модърн“ (Modern), за които толкова често съвременните танцьори, хореографи и художествени директори говорят напоследък? За какво точно става на въпрос – за семантика, практика или техника? А какви стилове всъщност се явяват те? Жанровете Модърн и Контемпроари придобиха чисто нови отражения, появиха се съвсем нови изразни средства в света на танца, напълно различни негови форми и отражения, които разбиха традициите, като ни предизвикват и с нов поглед както в теоретично, така и в чисто практично отношение по повод процеса по създаване на една хореография. Всичко това засега няма определено име или дефиниция.

И за да разпалим още повече любопитството ви, ние решихме да разпитаме участници и основни ключови фигури от популярното предаване „So you think you can Dance“ (Мислиш си, че можеш да танцуваш?) от Fox TV, където думата Контемпорари заема особено важно място. Така, този вид стил се разбира по различен начин от различните професионалисти в зависимост от техните лични сфери на изява – било то Модърн танц, Хип-хоп, Джаз балет или Класически балет. По всяка вероятност коментарите и мненията на тези хора ще внесат малко повече яснота в представите ви за Контемпорари и Модърн.

 

Глен ЕдгартънGlenn Edgerton
Художествен директор в Хубард Стрийт Денс, Чикаго
“ Между двете понятия няма ясно изразена и дефинирана разлика. Лично аз ги приемам за продължение на класическия балет. Въпреки това, терминът „Контемпорари“ има по-особено, второстепенно значение. Според мен, той се характеризира с повече деформации и щрихи на класическата форма на балета, докато Модърн стила е далеч по-принизен, по-земен“.
„Използването на тялото, както и на тежестта също играят ключова роля. Така например, ако към класическата балетна хореография е приобщена типичната за нея Pointe техника, в момента, в който тежестта е отнета от баланса, налице ще имаме наченки на Контемпорари. Така, тези описателни движения, в последствие, се превърнаха в нарицателни, т.е. в отделни танцувални техники. “

 

Джанет АйлберJanet Eilber
Художествен директор, Марта Греъм Денс Контемпорари, Ню Йорк
„Практически е невъзможно да фиксираме същността на тези две понятия. Те постоянно се модифицират, докато се практикуват, макар че, конкретно в Училището за Контемпорари Танци на Марта Греъм не се говори за „Модърн“, а само за „Контемпорари“. Когато аз танцувах, Модърн си беше модерен танц. Просто правихме точно това. В днешни дни, когато имаме по-широко поле за сравнение, можем да свържем тези стилове с модерното изкуството и модернизмът като социално-културно течение. Греъм беше модернист в нейния танцувален стил – с типичната си гола и геометрична сила, която, безспорно, се свързва с ерата на съвременното изкуството. Всяко поколение преобръща творческата работа на предишното поколение, с което и самите названия неименуемо се променят. Дали ще има Пост-Контемпорари стил? Ами, напоследък чувам за нов така наречен Пост-Пост-постмодернизъм. И от гледна точка на дефинициите (и техниките), с които си служи Греъм, ние наричаме нейния стил „Класика в Модърн танца“.

 

Беноит-Суан Пуфър Benoit-Swan Pouffer
Художествен директор, Кедър Лейк Контемпорари Балет, Ню Йорк
„Възприемам „Контемпорари“ като това, което се случва днес, сега. Именно затова включваме термина и в своето собствено име – защото по-голяма част от репертоара ни е чисто нова продукция. Тъй като съм от Европа, когато ние чуем термина „Модърн“ си правим асоциация с основната техника, създадена в Америка – Лимон, Хортън, Греъм и всички танцувални артисти, които оформят настоящето и образа за нас самите днес. Сигурно за някои хора, това е чисто и просто вид стил, но, когато аз чуя Контемпорари балет, в съзнанието ми остава и думата балет. Това ме кара да смятам, че отсрещната страна ще заимства техниката и на класическия балет основно – а може би дори и характерните му похвати – но без да е нужно да го прави по балетни пантофки.

 

Джийн ФрийбъриJean Freebury
Хореограф и бивш член на Мърс Кънингам Денс Къмпани, Ню Йорк
„Смятам, че Кънингам е началото на Пост-модърн танца, защото превърна Модърн танца в нещо различно, а самият Модърн танц дойде от Греъм. Техниката на Кънингам също включа много аспекти от балета. От друга страна, не мисля, че Модърн стила е толкова нов. Той е съществувал и преди, защото е стремежът на едно време да се откъсне от класиката в танца и да интегрира нещо съвсем различно от нея. Контемпорари е термин, който се използва, когато става въпрос за нещо вече съществуващо и настоящо, но в него се съдържат и много други елементи – и балет, и Модърн. Нещо повече – различните поколения си имат и различни модерни стилове.“

 

Бренда УейBrenda Way
Основател, художествен директор, ODC/Dance, Сан Франциско
“ Модърн танцът се свързва с театралната презентация и създаването на експресивния хореографски речник от първата половина на 20 век. Той се появява като опозиция на класическата форма в класическия балет, но също включва част от неговата фундаментална абстрактност – като негово логично продължение. И днес съществуват много хореографи, които си служат с тези променливи, като те се сравняват и със своеобразни създатели на цяла история или сонет в един-единствен танц.
Контемпорари предполага повече плуралистична естетика и отеква в земната автентичност на определен регион и похват. Тук става въпрос за истински хора и истинско движение. Той е и мост, и всеобщо понятие, в което има място и за концептуални открития и за високо изразяване на атлетизма“.

 

алекс КейтлиAlex Ketley
Хореограф и съосновател, The Foundry, Сан Франциско
„Моята работа е Кoнтемпорари – тя е превод на сегашната танцувална култура. Изкуството постоянно се върти, като колелото на живота – Грeъм, Кънингам, Тейлър, Форсайт, Бауш – и включва моменти, в които всичко се избистря и изяснява, когато някой обръща посоката. Ние сме в началото на периода, който показва как гъвкавият, изкривеният и абстрактен атлетизъм и сила се влива съвсем естествено с класическото танцувално изкуство“.

 

 

Патрик КорбинPatrick Corbin
Художествен директор, Корбин Денс, Ню Йорк
„За мен, Модърн танцът е всичко, което произлиза от Училището Denishawn. Контемпорари движението е всичко, което се влияе и влияе на изкуството, архитектурата и начинът, по който това всичко се развива, разбира и обоготява във всяка една секунда от времето. Но такива термини се появяват по време или веднага след утвърждаването на даден стил или техника. Реално не съществува училище за Контемпорари техниката; няма такъв човек, който развива определена техника, за да я нарече „истинското Контемпорари“ и за да го предаде напред в поколенията. Контемпорари е различен стил, спрямо разбирането на хореографа. “

 

Рей ЛийпърRay Leeper
Директор, НУВО Денс Конвеншън, хореограф за „Мислиш си че можеш да танцуваш?“ и много други, Лос Анджелис.
„Контемпорари е всичко от настоящето, съвремието. Той е по-скоро стил, но произходът му не се свързва с определена техника, защото представлява сливането на няколко такива – балет, джаз, модърн. Лично аз не бих се нарекъл Контемпорари джаз хореограф. Аз се вдъхновявам от музиката или от дадена концепция и след това превръщат това вдъхновение в реално движение. Ако хората са знаели с точност откъде произлиза Контемпорари, едва ли бихме бързали да лепнем на нещо етикета Контемпроари, защото то може да е и Контемпорари джаз, Контемпорари балет.“

 

 

Дженифър АрчибалдJennifer Archibald
Основател/директор, Арх Денс и учител по хип-хоп и Контемпорари в Денс Ню Амстердам, Ню Йорк
„Контемпорари е колекция от методи, които са се развили от превъплъщението на Модърн в Постмодърн танц. Той е също и цикъл от променящи се техники, които сме научили, докато сме търсили персонален начин за себеизразяване в движенията. Когато Модърн танцът се е противопоставял на балета, Контемпорарито излиза срещу класическия Модърн.
Контемпорари не е техника, а жанр, който се асоциира с определена философия и търсене на различни естествени и човешки емоции. В него има и силна физическа енергия, и духовност, която се влива и изгубва сред различните нововъзникнални похвати от съвременното танцувално изкуство. Контемпорари включва в себе си разнообразие от стилове и изкуства“.

 

Миа МичълсMia Michaels
Хореограф към „Мислиш си, че можеш да танцуваш?“ и на известни поп звезди и танцови компании, Лос Анджелис
„Чувствам се отговорна за внедряването на термина „Контемпорари“ в „Мислиш си, че можеш да танцуваш ли?“. Когато за първи път се заехме с шоуто, Найджъл го нарече лиричен стил. Аз отвърнах „Това не е лирика, това е Контемпорари, много повече от лирика“. Така създадохме едно чудовище. Защото Контемпорари е много лесен начин да се измъкнеш – когато не знаеш даден стил какво точно е, можеш да го наречеш Контемпорари. Знам, че танцът може да включи в себе си различни превъплъщения и точно това е уникалността на всеки отделен стил – особено докато се развива. Държа терминът Контемпорари да бъде правилно изяснен и разбран и много се надявам новите танцувални звезди да го направят. Контемпорари е свобода да творите – без граници!“

Материалът е преведен специално за Школа по танци Вероник
Автор: Victoria Looseleaf
Източник: www.dancemagazine.com

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     Copyright © 2011-2015. Школа по танци Veronique

София, ул. "20-ти април" 13 | Design by: yasoo.us