През последните години модерните и джаз танците станаха изключително популярни. Това се дължи до голяма степен на телевизионните предавания, филмите, музикалните клипове и рекламите, в които все по-често ги виждаме.
Така нареченият джаз балет показва индивидуален стил и оригиналност, като всеки танцьор интерпретира и изпълнява движенията и стъпките по свой собствен начин. За да сте наистина добри обаче, трябва да имате стабилен опит в балета, тъй като се изискват грация и баланс.
 

Какво да облечете

Уроците по джаз не изискват някакво специално облекло, така че можете да носите каквото пожелаете. Все пак е препоръчително дрехите ви да не са много широки, а по-прилепнали. Клин или трико са подходящ избор, въпреки че много танцьори предпочитат по широки панталони.  Те са по-свободни в долната част, за да не стягат и ограничават движенията в глезените. Обикновено се комбинират с потник, тениска или трико. Що се отнася до обувките, консултирайте се с учителя си, тъй като повечето класове си имат изисквания.
 

Класът по джаз балет

Добрият клас по джаз танци кипи от енергия. Музиката може да е всякаква, дори тишината и вашето дишане са музика в тези часове. Самият ритъм трябва да ви кара да се движите. Обикновено се започва с лека загрявка, класически екзерсис, а след това учителят показва серия от комбинации в стила, както и  упражнения и специални движения, които трябва да ви научат как да движите точно определена част от тялото си без да движите останалите. Джаз танцьорите също така практикуват изкуството да преминават от една позиция в друга, без да се налага да спират и да балансират при всяка една. Класът завършва с леки упражнения, които помагат да се избегне мускулната треска – стречинг.
 

Класическите Джаз стъпки

В добре познатия от миналото класически джаз танц, танцьорите биват насърчавани да правят всяка стъпка по уникален и забавен за тях начин. Самите стъпки включват някои основни движения от балета и джаза, както и известната джаз походка и популярното движение, при което тялото е свито с извит гръб, а тазът е изпъчен напред.
 

Пионери на джаз балета

Джак Коул се смята за бащата на джаз танците. Той развива техники, които и до днес се използват в мюзикли, филми, реклами и клипове. Неговият стил набляга на изолираните движения, резките промени в посоката и пързалянето по колене. Друго популярно име е Боб Фос, който печели рекордните 8 награди Тони и работи дълги години като театрален директор и кинорежисьор. Неговите танци се отличават със силна сексуална циничност. За основател на модерния джаз балет пък се сочи американският учител по танци и хореограф Гас Джордано. Именно на него дължим този стил.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     Copyright © 2011-2015. Школа по танци Veronique

София, ул. "20-ти април" 13 | Design by: yasoo.us