Модерните танци и Лирикъл Джаз Балет
.
Джазът е музикален жанр, който възниква в първата половина на 20 век в южните части на САЩ и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. Това, разбира се, дава своя отпечатък и върху танцувалния стил. Провокативна визия, нахално присъствие и липса на дистанция са първите впечатления при наблюдението на този танц. Истината е, че освен „добра опаковка” той притежава, синтетичност и комплексност на движенческо поведение. Атрактивен, колуминативен, асимилативен, този стил е отворен за всичко ново, което може да бъде създадено или заето от други танцувални стилове.
.
Модерни танцови техники възникват на базата на класическата балетна техника. Те са порив, отговор на конвенционалното балетно изкуство, който непременно се появява при желанието за развитие и експеримент с материята.
.
Основни акценти са: връзка между дишане и движение, използване на гравитацията, падане и възстановяване, работа с енергията, качество и импулс на движението, изолация и ориентация на отделните части на тялото в пространството, работа във вертикално, хоризонтално и спираловидно направление, разпределение на движението във времето, овладява се рилийз и контакт импровизация.
.
И двата стила се въвеждат паралелно. Работният принцип (в частност с деца) е плод на комбинация между целенасочено обучение и самооткриване. Енергията на тялото е основна двигателна сила. Учим се да слушаме самите себе си, да се наслаждаваме на движението, да ценим наученото.
.
Направлението развива координацията, паметта, органичното поведение на тялото, сила, издържливост, дисциплина. Провокира не само физическото, но и сетивното възприятие. Постоянното надграждане на материала, двигателните игри, провокациите и различната трактовка на материала, правят часовете динамични, винаги различни, обучващи, а същевременно забавни и интересни.
.
Порив, усещане, сила, слабост…всичко това и всичко друго може да бъде изразено чрез нас, чрез жест, импулс, движение.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     Copyright © 2011-2015. Школа по танци Veronique

София, ул. "20-ти април" 13 | Design by: yasoo.us