техники в съвременния танц

Ако все още сте нови в танцовите среди, сигурно ще се зачудите защо казваме „техники в съвременния танц”, в множествено число, след като говорим само за един определен танц. Причината е, че всеки има свой уникален начин на танцуване и собствени движения.

техники в съвременния танцХората класифицират движенията в контемпорари танците, за да определят някакви правила или просто по-лесно да разберат стила. Истината обаче е, че точно определеното движение не е нещо основно тук. Съвременния танц е изкуство, в което работният материал са движенията на човешкото тяло. Няма установени движения, а постоянно се търсят нови форми и динамики.

И понеже няма установена група от движения, които всеки да трябва да научи, уроците по модерни танци са уроци по контемпорари техники. Ще се изненадате да разберете колко различни могат да бъдат уроците един от друг.

Целта на подобни тренировки е да се подготвят ума и тялото на танцуващия за едно много голямо разнообразие от възможни движения. Именно затова може да забележите, че в контемпорари танците хората често заимстват елементи от други области и танци – от балет до бойни изкуства.

Ние обаче сме разработили и следваме някои движения, които са най-често използвани. Дори да не се придържаме стриктно към тях, обикновено харесваме определени движения и състояния на тялото и ума. Ще ви кажа за две от тях, които са сред най-популярните:

техники в съвременния танцРЕЛАКСАЦИЯ и СВОБОДА

Звучи добре, нали? Нека поговорим за първото.
Ако има нещо, което отличава повечето техники в контемпорари танците от останалите видове танци, то това е наблягането върху равномерно разпределената сила и отпуснатите движения. Има много различни подходи, свързани с това. Така наречената „Отпускаща техника” е добър пример. Както подсказва и името й, тя учи танцуващия как да освободи ненужното напрежение, което използва при движение. Повярвайте ми, щом се научите как да го правите, движението става истинско удоволствие и много по-различно от физическите тренировките.

Тази техника се свързва с проучвания на терапевти и е подкрепено от медицински изследвания. Този и другите подобни методи  като например Пилатес, Фелденкрайс, Александър и Идиокинеза влизат в една обща група.

Много общо казано тези модерни танцови техники целят себеопознаването на тялото и движенията. Вместо просто да следвате физически упражнения, тук целта е постоянно да научавате по нещо ново за ума и тялото си. Това позволява на танцуващия да постигне една здравословна тренировка. За един професионален танцьор това означава много по-лесна и приятна работа.

техники в съвременния танцДруга техника, която също можем да приспаднем към гореспоменатата група е тази на Бони Брейнбридж Коен. Основната разлика между нейният метод и останалите, които посочихме, се крие в сходството й с индийската Йога.

Също като нея, много контемпорари танцьори харесват различните йога похвати, които се преподават на Запад. Йогата се е превърнала в една от основните техники в контемпорари танца, тъй като набляга на дишането, правилната стойка, контрол над ума и отпускане.

Това ни води и до Свободата. Да се научиш да дишаш правилно, да се отпускаш, да освобождаваш напрежението и да ръководиш ума си, докато танцуваш, трябва да те освободи от изтощаващата, скучна или болезнена работа. Ако танцувате професионално, със сигурност знаете за какво става въпрос.

Друг начин да разберете идеята за Свободата е контактната импровизация. Начинът на танцуване се смята за техника, след като целите на тренировките се постигат с повторения и упражнения и се работи по физическите умения. Също така обаче е и метод на композиция и изпълнение.

техники в съвременния танцКонтактната импровизация трябва да освободи танцьора от загрижеността за това как изглежда движенията му. Вместо да придава важност на визуалният аспект, този танц се фокусира върху усещането на партньора, докато телата ви си контактуват. Резултатът е интересна игра, от която се раждат неочаквани и уникални танцови фигури.

Може да чуете понятието „антитехника”, когато стане въпрос за тези упражнения. Те могат да се приемат като техники на танца, тъй като учат на координация и нови движения. Наричат се така, защото противоречат на класическите или популярните танцови методи, които обикновено се фокусират върху изразходването на много енергия за по-добро представяне.

Една друга техника, която предлага много релаксиращ начин за танцуване е Нисък полет, разработена от Дейвид Замбрано. Тя е предпочитана от много контемпорари танцьори. Защо ли? Ами защото усещането е страхотно! Движенията са плавни и отпускащи и в същото време изразяват много сила.

Тъй като стана въпрос за силата и визията, ще ви напомня, че макар контемпорари танцьорите да целят вътрешна хармония и свобода, за нас е важна визуалната част, която повлиява на публиката. Затова учим и практикуваме признати танцови техники, които развиват силата, естетиката на тялото и акробатичните умения. Поради тази причина балета може да се смята като една от техниките в контемпорари танца.

Да, контемпорари танцьорите практикуват балет, а някои от тях дори доста. Това обаче не е задължително правило.  Всеки има различно мнение по въпроса. За тези, които го оценяват обаче, той идеално допълва всички нужди на танцьора. Чрез балета се постига голям контрол над краката, голям разкрач, обърнатост на ставите, координация, прецизност, точност и още много други ценни качества.

техники в съвременния танцПрактикуването на така наречените техники за модерни танци има подобна цел. Ще си позволя да кажа, че танцувалните техники са един вид продължение на балета. Разликата се крие в изучаването на телесните движения и тяхното взаимодействие с пода. Атлетичните им цели изглеждат почти същите. Имаме едно на ум обаче, че изпълнението на тези форми не се ограничава само с едни качества и тренировки. Широко разпространен е един определен начин за практикуване на тези танцувални техники, подобен на балета. Това обаче не е единственият начин да бъдат изпълнени движенията.

В опита си да изглеждат многостранни и гъвкави, контемпорари танцьорите непрестанно търсят нови и елегантни начини за движение и превръщат това в танцувални техники. Някои разкрасяват танца си с контрола на енергията и лекотата в ръцете от китайското Тай Чи Чуан, други пък разчитат на хармоничната си връзка с японското айкидо, дори търсят акробатиката на бразилската капоейра.

В този смисъл танцувалните контемпорари техники са безброй много.
.

Материалът е подготвен специално за Школа по танци VeroniQue

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     Copyright © 2011-2015. Школа по танци Veronique

София, ул. "20-ти април" 13 | Design by: yasoo.us