палци балетни обувки

Историята на балетните обувки или така наречените Палци се пресича с историята на развитието на балетните техники. Макар балетът като танц да датира отпреди много векове, танцьорите са започнали да се движат на палци много по-късно.

балетни обувки палциСпоред множество източници, новият танцувален стил произлиза от Франция по времето на Луи XIV. Той обичал представленията с маски и костюми, които били известни като дворцов балет. Постепенно танцьорите измислили определени движения и стъпки, които по-късно се превърнали в основни балетни елементи. Сложните движения на палци стават възможни едва след изобретяването на обувките за балет. Кралят бил поддръжник на танцовите изпълнения и основал Кралската танцова академия, която днес е Парижката опера и балет.

Днешните почитатели на балета може да се изненадат, когато научат, че първоначално не е имало грациозни балерини, танцуващи на пръсти, защото на жените не било позволено да излизат на сцената. Първите изпълнители били мъже, които играли мъжките и женските роли. Когато се появили първите балерини, те не можели да изпълняват същите сложни елементи като мъжете, защото носели многопластови и дълги рокли. Вместо палци, те трябвало да носят обикновени обувки, а така не можели да скачат и да изпълняват резки обръщания. Тежките перуки допълнително ограничавали жените и тяхното развитие като танцьорки. Тесните корсети, които били част от ежедневното облекло на жените по онова време, пречили на първите балерини да дишат свободно и да се навеждат. В резултат на това сложните танцови елементи били изпълнявани само от мъже.

С 18-ти век идват важни промени в типичния вид на балерините и те постепенно започнали да представят по-сложни танци. Първата голяма промяна премахнала перуките. Макар палците все още да не били изобретени, обувките на ток вече били заменени от такива с плоска подметка. Дългите рокли били скъсени, за да могат зрителите да виждат движенията на краката.

обувки за балет палциСмята се, че отговорна за появата на Палците – балетните обувки е балерината Мари Талиони (Marie Taglioni). Тя първа танцувала на пръсти, когато изпълнявала La Sylphide. Зрителите били впечатлени от новата техника, която правела балерините да изглеждат безтегловни и по-елегантни. Появата на типичните балетни обувки била последвана от късите полички (Пачка), така че представленията започнали да изглеждат доста близки до съвременните. Обувките на Талиони били меки пантофи, които плътно обхващали крака и имали кожена подметка. Те не били подсилени в предната част като модерните обувки, така че за балерините било доста трудно да се задържат на палци. Днес начинаещите танцьори носят балетни пантофи (туфли), които да тренират мускулите им за танц на пръсти. В зависимост от уменията си, балерината носи обувки с цяла или разделена подметка. Когато напредне достатъчно, инструкторът позволява преминаването към палци.

През вековете обувките за балет са променяли много и постепенно са довели до модерните палци.

Материалът е подготвен специално за школа по танци VeroniQue

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     Copyright © 2011-2015. Школа по танци Veronique

София, ул. "20-ти април" 13 | Design by: yasoo.us