класически балет и съвременен танц

Още от древни времена, хората винаги са танцували. Първите танци са били част от религиозни и обществени церемонии, а по времето на древните гърци и римляни, танците стават форма на забавление. В средните векове църквата заклеймява танцуването като грях, но по време на Ренесанса, танците отново идват на мода, а впоследствие започват да се изпълняват и пред широка публика.

класически балет и съвременен танцБалетът е първата формална танцова техника, която се радва на голяма популярност и до днес, и оказва голямо влияние върху развитието на повечето стилове танци. Класическият балет е в основата на повечето други видове танци, включително модерния балет и съвременния танц /контемпорари/. Много по-лесно е да сте изучавали класически балет и да започнете да се занимавате с модерен балет или контемпорари, отколкото обратното.

В продължение на стотици години от създаването си, класическият балет се е видоизменил съвсем малко, а движенията и стъпките, които са позволени са много специфични и се изпълняват много точно и прецизно от балетистите. Балетните спектакли днес включват движения и стъпки, които са били изпълнявани със същата техническа прецизност, както и преди десетилетия. Специфичната техника в балета изисква упорита работа дълги години в изучаване на прецизното изпълнение на всяко движение.

балет и съвременен танцПрез последните десетилетия, много танцьори и хореографи започват да разчупват границите и да изследват различни възможности и комбинации на класическото изкуство на балета с по-модерни стилове и техники. В началото на миналия век, много танцьори започват да се бунтуват срещу строгите правила на класическия балет и да налагат по-свободен стил на танцуване и обличане на сцената.

Модерния балет включва развитието на танците от средата на миналия век до днес и представлява еклектика от различни хореографски практики и комбинация от класически балет и модерни техники.

Модерния балет и  контемпорари танците се променят и развиват всеки ден и затова е трудно да се даде точна дефиниция и определение за тези стилове. Тези танци позволяват повече свобода на хореографите и танцьорите – стъпки, движения и пози. Те отхвърля ограниченията на класическия балет за сметка на свободата на движенията, позволява на танцьорите да са по-иновативни, креативни и да пречупват през себе си класическите техники от балета и да изразяват вътрешните си чувства чрез нови артистични средства.

класически балет и съвременен танцМодерния балет и съвременния танц са доста нови стилове в сравнение с класическия балет. Това не означава, че трудността е по-малка. Много от движенията при тях еволюират от класическия балет, преминават границите, които поставя балета и нарушават правилата за технически правилно изпълнение, но откриват много нови експресивни възможности. За разлика от класическия балет, движенията при съвременния танц могат да бъдат по-резки, да показват контраст и конфликт, краката може да не бъдат толкова изпънати, ръцете толкова нежни, танцьорите дори може да излязат на сцената боси.

Но въпреки многото различия с традиционния балет, контемпорари, модерните техники и балет и почти всички останали видове танци познати и популярни днес използват като основа техники и движения от класическия балет, а повечето известни танцьори и хореографи по света са завършили обучение по балет. Класическия балет е  и винаги ще е най-добрата основа и техника за всеки танцьор!

 Материалът е подготвен специално за Школа по танци VeroniQue

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     Copyright © 2011-2015. Школа по танци Veronique

София, ул. "20-ти април" 13 | Design by: yasoo.us