туфли балетни обувки

Всяко изкуство, и дори спорт, изискват специфичен и уникален екип, който помага на изпълнителя да се представи по-добре. Балетът не е по-различен. Макар той да е натоварващ физически, единственото нужно на танцьорите е облеклото и особено туфлите. За да създадат едни от най-грациозните и красиви представления, балерините имат нужда от тези специални обувки за танци наречени туфли. Туфлите са се променяли през годините, за да покрият нуждите на танцьорите.

туфли обувки за балетБалетът се заражда в Италия през 15-ти век, когато представления от музика и танци комбинирали движения базирани на тези от фехтовката. По време на Възраждането тези представления без съмнение били демонстрация на елегантност и талант. Между тогавашните танци и днешният балет обаче има много разлики. Тогава не е имало специално облекло за танцьорите – носели се просто модерните за времето дрехи, а балетните обувки се появили доста по-късно. През  17-ти век балетът достигнал двора на френският крал Луи XIV. Този период от историята на балета е причината много от модерните термини да са с френски произход. Аристократите по онова време, за разлика от мнозина, носели много скъпи обувки. Обикновено били изработвани от коприна, лен или други ценни материали, а подметките били кожени. Макар да имало много вариации на тези обувки, смята се, че именно обувките на краля – въпреки повдигнатите пети – са били вдъхновение за туфлите, които използваме днес. Говори се, че докато танцувал, кралят изпъвал краката и ходилата си, за да покаже скъпите си обувки. Тези елегантни движения привлекли вниманието и скоро станали популярни.

обувки за балет туфлиПървоначално изглеждало, че тези обувки били използвани само за красота, подчертавайки грациозните и стилни движения. С течение на времето обаче балетните обувки се променили. Повдигнатите пети, които кралят харесвал, вече не били нужни. С времето и самият балет претърпял промени и се разпространил в много страни, включително в Дания и Русия. Материалите на туфлите обаче останали същите. Днес основните материали, от които се изработват тези обувки все още са същите като от едно време, което само доказва колко здрави са. Кожата е най-издръжливият и топъл материал, но и най-скъпият. Подходящ е обаче както за мъже, така и за жени. Атлазените обувки лесно се оцветяват в различни цветове и по традиция се носят от жени, въпреки че това зависи от ролята, която се изпълнява. Ленените обувки са мъжки и обикновено са по-евтини от кожените, като също така позволяват на крака да диша. Всички тези обувки са гъвкави и подходящи за танцуване, но обикновено се шият по поръчка за специфичните нужди.

Материалът е подготвен специално за Школа по танци VeroniQue

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     Copyright © 2011-2015. Школа по танци Veronique

София, ул. "20-ти април" 13 | Design by: yasoo.us